Večna mladost
Deli naprej:FacebookEmail

Večna mladost

Večno mladi, vedno vitalni. Znanstveniki in raziskovalci sveta si že stoletja prizadevajo odkriti rešitev, ki bi upočasnila staranje človeškega organizma. Kot kaže, so se temu cilju še najbolj približali ob raziskovanju pozitivnih učinkov molekule resveratrola.

Resveratrol je zaradi svojih bioloških ugodnosti eden najbolj raziskovanih naravnih polifenolov. Stilbenoidni naravni polifenol je bil prvič izoliran leta 1939, in sicer iz Veratrum grandifloruma. Najdemo ga lahko v več kot 70 rastlinskih vrstah. Visoko pa je koncentriran v koži rdečega grozdja, čaju, jagodičevju, granatnem jabolku, oreščkih in temni čokoladi.1 Daleč največ pa ga je v korenini japonskega dresnika.

Resveratrol obstaja v obliki dveh izomernih oblik (t. i. cis in trans obliki), vendar je trans oblika prevladujoča oblika in ima najmočnejše terapevtske učinke. Do izomeracije trans oblike v cis obliko lahko pride, ko je trans oblika izpostavljena toploti, svetlobi ali UV sevanju.1

Resveratrol obstaja v obliki dveh izomernih oblik (t. i. cis in trans obliki), vendar je trans oblika prevladujoča oblika in ima najmočnejše terapevtske učinke, tudi na upočasnjeno staranje.
Zakaj resveratrol kotira tako visoko med idejami za daljše življenje?

Kot že omenjeno, ima resveratrol veliko terapevtskih učinkov, med drugim deluje protivnetno, antioksidativno, imuno-modulatorno, antikarcenogeno, kardioprotektivno, vazorelaksantno in nevroprotektivno. Poročali so tudi, da naj bi resveratrol izboljšal možganske funkcije, spodbudil delovanje človeških imunskih celic in izboljšal dihalne disfunkcije mitohondrijev. Zdi se, da ta naravni polifenol ublaži glavne dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni. Izboljša namreč lahko  delovanje endotelija, odstranjuje reaktivne kisikove vrste, zmanjša vnetja, zavira agregacijo trombocitov in izboljša lipidni profil in druge dejavnike, ki lahko spodbujajo aterosklerozo.1 Vse to pa seveda pomeni tudi upočasnjeno staranje.

Obetajoče ugotovitve so vzpodbudile raziskovalce resveratrola, da so nadaljevali s proučevanjem te molekule.

Zakaj bomo z resveratrolom živeli dlje? Resveratrol zavira staranje direktno in posredno. Posredno s tem, ker zavira nastanek srčno-žilnih bolezni, diabetesa, direktno pa z delovanjem na telomere in sirtuinske receptorje.
Ključ do daljšega življenja

Nedolgo nazaj so znanstveniki odkrili številne majhne molekule, ki so sposobne podaljšati življenjsko dobo več organizmov. Prav resveratrol je dobil največ pozornosti. To je dobil zaradi svoje sposobnosti podaljšanja življenjske dobe kvasovk, črvov in muh ter sposobnosti zaščite pred starostnimi boleznimi, kot so rak, Alzheimerjeva bolezen in diabetes pri sesalcih.2

Iskanje eliksirja, ki bi lahko podaljšal življenjsko dobo in zaviral staranje, poteka že od antičnih časov. A je šele pred kratkim sodobni molekularni genetiki uspelo prepoznati ključne gene in poti, ki so vključeni v proces staranja. Eksperimentalne manipulacije inzulinske signalizacije, signalizacije AMPK, signalizacije TOR in gena Sir2 so pokazale, da lahko te modulirajo življenjsko dobo različnih organizmov. Raziskali in opisali so tudi različne prehranske in farmakološke ukrepe, ki bi lahko podaljšali življenjsko dobo.2

Do 70 % več let?

Vse bolj dokazano je, da lahko s pomočjo tako imenovane kalorične omejitve (angleško Caloric restriction), torej zmanjšanje kaloričnega vnosa, zanesljivo podaljšamo življenjsko dobo kvasovk, črvov, muh in glodalcev. Pri kvasovkah kalorična omejitev denimo spodbuja delovanje encima znanega kot beljakovinski regulator Sir2 ali sirtuin. Gre za encim, ki je odvisen od nikotinamid adenin dinukleotida (NAD+), ki je presnovni intermediat, povezan z vsebnostjo hranil. Dodajanje resveratrola kvasovkam je povečalo aktivnost encima Sir2 in podaljšalo življenjsko dobo kvasovk za 70 %. Prav tako je hranjenje z resveratrolom podaljšalo življenjsko dobo črvov in sadnih muh ter miši. Resveratrol je povečal tudi aktivnost Sir2, homolognega človeškega sirtuina 1 (SIRT1) v epruveti.3

SIRT1 je osrednja tarča resveratrola pri sesalcih, ta pa ureja številne celične procese, kot so popravljanje DNK, diferenciacija maščob, izločanje glukoze, občutljivost na inzulin, oksidacija maščobnih kislin in druge.

 

SIRT1 je torej osrednja tarča resveratrola pri sesalcih, ta pa ureja številne celične procese, kot so popravljanje DNK, diferenciacija maščob, izločanje glukoze, občutljivost na inzulin, oksidacija maščobnih kislin in druge. Za resveratrol je že dokazano, da tudi pri ljudeh pomaga pri izločanju glukoze, občutljivosti na inzulin in oksidaciji maščobnih kislin. Da bi lahko bili tudi dejansko prepričani v neposredno zaviranje procesov staranja, bo potrebno to še dokazati z dodatnimi kliničnimi študijami.3

Klinične študije

Kot so pokazale klinične raziskave resveratrola vpliva na procese staranja pri starejših ljudeh. Zaenkrat se večina študij osredotoča na oceno učinkov pri srčno-žilnih tveganjih. V tem smislu je bil opazovan dnevni vnos 10 mg resveratrola (v obdobju treh mesecev) pri bolnikih po miokardnem infarktu s povprečno starostjo 66 let. Dodatek je v primerjavi s kontrolnimi bolniki izboljšal diastolično delovanje levega prekata, zaščitil pred neugodnimi spremembami, izboljšal endotelno delovanje in znižal plazemski lipoprotein (LDL).4

Druga klinična študija pa je preiskovala učinke resveratrola pri starejših bolnikih, ki se zdravijo s statini. 6 mesecev so uživali kapsule, ki so vsebovale 350 mg resveratrola. Dodatek je znižal nivo oksidiranega LDL in apolipoproteina-B.4

Starost je najpomembnejši dejavnik tveganja za bolezni, ki prizadenejo zahodni svet, upočasnitev starostne degradacije pa bi izboljšala kakovost človeškega življenja.

Starost je najpomembnejši dejavnik tveganja za bolezni, ki prizadenejo zahodni svet, upočasnitev starostne degradacije pa bi izboljšala kakovost človeškega življenja. Pri glodalcih je omejitev kaloričnega vnosa v kombinaciji z resveratrolom podaljšala življenjsko dobo do 50 %, vendar ključni mehanizmi še vedno niso znani.5

Zaenkrat je znano, da SIRT1 posreduje ključne vidike omejitve kaloričnega vnosa. Zato lahko majhni molekularni aktivatorji (kot na primer resveratrol) delujejo kot mimetiki kalorične omejitve. Resveratrol je tako v in vitro testu aktiviral SIRT1 in povzročil spremembe, ki so podobne kot omejitev kaloričnega vnosa in vivo.  Hkrati se izboljšal občutljivost na inzulin, vzdržljivost in splošno preživetje. Čeprav je vse to še nepotrjeno, pa je po drugi strani splošno znano, da ima resveratrol tudi številne druge koristne učinke. Zato ni čudno, da postaja vedno bolj iskan dopolnilni prehranski dodatek.

Več o pozitivnih učinkih resveratrola si lahko preberete v sestavkih, ki predstavljata ključna dejstva o resveratrolu in praktična vodila, kako zase izbrati najbolj učinkovit prehranski dodatek.

Strokovni viri
  1. Shaito, A. M. Posadino, N. Younes. Potencial Adverse Effects of Resveratrol: A literature review. V: International Journal of Molecular Sciences. 2020, vol 21, str. 2084 [ogled 01.09.2020]. Dostopno na: https://www.mdpi.com/1422-0067/21/6/2084/htm
  2. S. Bhullar, B. P. Hubbard. Lifespan and healthspan extension by resveratrol. V: Biochimica et Biophysica Acta (BBA)- Molecular Basis of Disease. 2015, vol. 1852, str. 1209-1218 [ogled 31.08.2020]. Dostopno na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443915000216
  3. Higdon, V. J. Drake, J. C. Espin. Resveratrol. V: Oregon State University. 2005-2015 [ogled 01.09.2020]. Dostopno na: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol
  4. Silva, A. Sureda, J. A. Tur. How efficient is resveratrol as an antioxidant of the Mediterranean diet, towards alterations during the aging process?. V: Taylor & Francis Online. 2019, vol. 53, str. 1101-1112 [ogled 31.08.2020]. Dostopno na: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10715762.2019.1614176
  5. Agarwal, J. A. Baur. Resveratrol and life extension. V: Annals of the New York Academy of Sciences. 2011, vol. 1215, str. 43-138 [ogled 02.09.2020]. Dostopno na: https://www.researchgate.net/publication/49780471_Resveratrol_and_life_extension

 

Deli naprej:FacebookEmail