Resveratrol le ne dela čudežev
Deli naprej:FacebookEmail
Izberite resveratrol, ki ima visoko biorazpoložljivost
Izberite resveratrol, ki ima visoko biorazpoložljivost

Resveratrol le ne dela čudežev

UVOD

Če ste že slišali, da lahko rdeče vino pomaga pri zmanjševanju holesterola, ste verjetno že slišali za molekulo resveratrol. V naravi jo najdemo v rastlinah, kjer deluje kot zaščitni antibiotik. Rastline obvaruje pred zunanji vplivi, kot so plesen, glivice, suša in UV žarki. Resveratrol je antioksidant, vloga antioksidantov pa je, da zaščitijo celice pred prostimi radikali. Znanstveniki so se za resveratrol začeli zanimati zaradi njegovih antioksidativnih lastnosti.

Ta polifenolna spojina lahko zagotavlja dolgoživost, deluje protivnetno, pomaga ohraniti zdrav srčno žilni sistem in preprečuje nastanek rakavih celic. V članku povzemamo različna dognanja, ki se nanašajo na molekulo resveratrol. Obrazložimo, zakaj nam koristijo antioksidanti, proti katerim boleznim se borijo oziroma katerim boleznim preprečujejo razvoj.  Pojasnimo, kako ga pravilno uživati, da bi dosegli njegov maksimalni učinek in še mnogo drugih za naše zdravje koristnih informacij.

Resveratrol ščiti celice pred prostimi radikali
Resveratrol ščiti celice pred prostimi radikali

Kaj je resveratrol?

Resveratrol sodi med najmočnejše antioksidante. Resveratrol je stilbenski fenol, ki so ga v knjigi »Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin« poimenovali tudi čudežni antioksidant. Redno uživanje resveratrola znižuje raven krvnega sladkorja, preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja, izboljša prekrvavitev možganov, pomaga pri regeneraciji mišic, zavira staranje in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Kupci ga z zadovoljstvom sprejemajo. Trendi kažejo, da bo kmalu izpodrinil izdelke s koencimom Q10.

Resveratrol pomaga ohraniti zdravje našega srca in ožilja
Resveratrol pomaga ohraniti zdravje našega srca in ožilja

Francoski paradoks

Francoski paradoks izhaja iz leta 1991. Raziskovalci so primerjali prehranjevalne navade Francozov ter Američanov, saj je ugotovljeno, da kljub podobnemu prehranjevanju teh dveh narodov so imeli Francozi nizko incidenco srčno žilnih bolezni v primerjavi z Američani. Ugotovili so, da Francozi poleg mastne hrane uživajo vino, Američani pa se tega niso posluževali v pomembnem obsegu. Dognali so, da je prav resveratrol, ki se nahaja v vinu, zaslužen za to, da imajo Francozi manjšo umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni. Omenjeni sklep je bil tako osupljiv, da so začeli raziskovati molekulo resveratrol in do danes je bilo narejenih že preko 40.000 različnih študij, ki govorijo v prid te molekule.

Kje najdemo resveratrol?

Najdemo ga v japonskem dresniku, arašidih, borovnicah, črnem vinu, grozdju in goji jagodah. Pri grozdju se največje količine resveratrola nahajajo ravno v rdečih sortah. Rdeča vina fermentirajo dlje časa od belih, kot posledica pa se v njih nahaja večja vsebnost resveratrola. Resveratrol ščiti rastlino pred glivičnimi boleznimi, UV žarki, plesnijo in zajedavci, zato ga več najdemo v sortah, ki so pridelana v okoljih z več vlage. (https://www.drugs.com/resveratrol.html)

Resveratrol velikokrat najdemo v invazivnih rastlinah, ki so v večini primerov prišleki z drugih celin in se pri nas namnožijo čez noč ter s tem zatrejo rast domačih rastlin. Za vse je značilna izjemna vitalnost.

Japonski dresnik je bila prva rastlina, ki je zrasla po uničenju Hirošime. Mogočna je ravno zaradi vsebnosti resveratrola v svojih koreninah.

Med te rastline spada japonski dresnik, ki je praktično neuničljiv. Neuničljivost mu daje prav resveratrol, ki se v največji meri nahaja v korenini rastline. Ugotovitve so pokazale, da korenina japonskega dresnika vsebuje veliko višjo raven resveratrola, kot jo imajo steblo in listi. Visoka vsebnost resveratrola v korenini ji nudi možnost preživetja. Rastlina je zelo invazivna. Ko se enkrat zasadi, jo je skoraj nemogoče odstraniti. V Angliji se je nikakor niso mogli znebiti, zato so jo polili z betonom, a je kaj hitro zrastla čezenj.

Že v kitajski tradicionalni medicini japonski dresnik uporabljajo kot surovino za pridobivanje resveratrola. Preden so ugotovili, da vsebuje resveratrol, so Japonci in Kitajci njegova stebla uporabljali pri zdravljenju različnih boleznih, kot so dermatitis, glivična obolenja in parazitske okužbe, ter v kulinariki.

Žal resveratrola z običajno prehrano težko zaužijemo dovolj. Za optimalni dnevni vnos resveratrola se zato priporoča uživanje prehranskih dopolnil.

Najboljši vir resveratrola je korenina japonskega dresnika
Najboljši vir resveratrola je korenina japonskega dresnika

Zakaj nam koristijo antioksidanti?

Človeški organizem je ves čas svojega življenja izpostavljen številnim oksidativnim dejavnikom, ki so prisotni v zraku, vodi, hrani in v okolju. Oksidanti so stranski proizvod procesov pretvarjanja snovi v telesu. Zaužijemo jih tudi s hrano, na primer, s kontaminirano hrano, močno dimljenim mesom in hitro prehrano. Temu se ni mogoče izogniti, kajti prosti radikali nastajajo ves čas. Največ oksidativnega stresa si nakopljemo s slabimi navadami, kot so kajenje, uživanje večjih količin alkohola, nekakovostne hrane, ki vsebuje sladkor in slabe maščobe, ter s sadjem in zelenjavo, ki sta pridelana z veliko kemijskih dodatkov. Najpogosteje se niti ne zavedamo, koliko škodljivih snovi dobimo v telo tekom dneva. Pred tem se lahko ustrezno zaščitimo z vsakodnevnim uživanjem antioksidantov.

Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo in preprečijo oksidacijo substratov. Raziskave kažejo, da antioksidanti pomagajo zavirati nekatera obolenja, na primer rakava obolenja, aterosklerozo, diabetes, povišan pritisk, holesterol, zavirajo staranje in izboljšajo splošno počutje.

Koristi resveratrola

Flavonoidi, med katere spada tudi resveratrol, imajo širok spekter delovanja. Njihovo delovanje v marsičem pozitivno vpliva na naše zdravje. Narejenih je bilo veliko raziskav, večinoma objavljenih na svetovno priznanem portalu za raziskovalne dosežke v medicini Pubmed, kjer so dokazali pozitivne učinke pri številnih boleznih, kot so hipertenzija, srčno-žilne motnje, povišan holesterol, sladkorna bolezen, astma, alergije, rakave bolezni in revma. Pomaga pa tudi pri tvorbi dobrega holesterola, znižuje povišano temperaturo, zmanjšuje bolečino, pomaga pri razmnoževanju koristnih bakterij v črevesju, hkrati pa zavira razrast škodljivih, ter s tem dobro vpliva na imunski sistem.

Prav zaradi ritma, ki ga živimo, slabega prehranjevanja, stresa in premalo gibanja pride do oksidativnega stresa na celični ravni. Resveratrol se priporoča vsem, ki imajo kakršnekoli težave s srcem in ožiljem, prav tako ga lahko jemlje vsak, ki se zaveda pomena zdravega in dolgega življenja, saj vpliva na vitalnost in dolgoživost.

Visok pritisk

S starostjo postanejo naše arterije manj prožne, to pa lahko povzroči različne neželene srčno-žilne težave, vključno z zvišanim krvnim tlakom, koronarno boleznijo in možgansko kapjo. Hipertenzija je opredeljena kot visok krvni tlak, ki ostane povišan čez cel dan. Če hipertenzija ostane nezdravljena, lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s koronarno srčno boleznijo in možgansko kapjo. Za večino primerov hipertenzije je značilno, da vzrok ostaja nejasen, delno pa je povezana z nezdravim načinom življenja, vključno s kajenjem, prehrano z veliko nenasičenih maščobnih kislin in soli, s premalo gibanja ter debelostjo.

Študija, opravljena na Cipru – Nikoziji, je potekala dve leti, vanjo pa so vključili 97 prostovoljcev z diagnosticiranim visokim krvnim tlakom. Cilj študije je bil določitev učinkov zdravila, ki je mikronizirana formulacija resveratrola, na zdravljenje hipertenzije in njegov vpliv na jetrne encime. Po preizkušanju, ki je trajalo 2 leti (od oktobra 2010 do oktobra 2012), je bil srednji krvni tlak skupine, ki je prejemala resveratrol v normalnih mejah, kar kaže na uspešnost zdravljenja visokega krvnega tlaka, prav tako pa se je zmanjšala raven plazemske koncentracije SGPT, kar kaže, da resveratrol preprečuje poškodbe jeter.

Srčno-žilne bolezni

Antioksidanti imajo ključno vlogo pri preprečevanju oziroma zaviranju srčno-žilnih bolezni in ravno resveratrol se je pokazal kot eden najučinkovitejših. Kot najmočnejši antioksidant se resveratrol bori proti prostim radikalom (ti nastanejo zaradi stresa, onesnaženja okolja, sevanja ali nezdravega načina življenja), s tem pa nevtralizira ter varuje srce in ožilje.

Povišan holesterol

Slab holesterol se nabira na stenah žil, resveratrol pa se je izkazal kot učinkovita rešitev pri preprečevanju nabiranja le tega. Deluje neposredno na proteine in mitohondrije v naših celicah ter s tem spodbuja tvorjenje dobrega holesterola.

Stres

Z izgorelostjo se srečamo velikokrat, saj se pojavi nenadoma, njen povzročitelj pa je stres. Motnje spanja, malo energije, depresija in jeza so lahko prvi znaki izgorelosti, katere žal velikokrat spregledamo. Raziskav o tem, kako resveratrol vpliva na stres, ni veliko, nekaj njih pa so izvedli na živalih, kjer so ugotovili, da pri modelih kroničnega stresa resveratrol vpliva podobno kot zdravila proti depresiji.

Večna mladost

Egipčanska kraljica Kleopatra se je kopala v mleku oslice, saj je želela ostati mlada in imeti lepo in sijočo kožo. Danes, v 21. stoletju, je medicina napredovala in našla odgovor na marsikateri problem, a še vedno ne more preprečiti staranja in nam omogočiti večnega življenja. Potrjeno je, da antioksidanti do neke mere vplivajo na zaviranje staranja celic in s tem celotnega organizma. Resveratrol lahko prepreči oksidativno škodo, blaži vnetja in prepreči celično smrt. Vpliva na dolžino telomerov, ki so kapice na koncih kromosomov, ko se zmanjšajo, se celica postara. Ravno zaradi tega se priporoča njegovo redno jemanje, saj zaščiti celico in zavira njeno staranje.

Zdravljenje raka

Dokazano je, da ima resveratrol pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka raka in sicer tako, da preprečuje poškodbe molekul DNK, zaradi katerih pride do rakavih obolenj.

Artritis

Artritis je pogosta težava, ki omejuje gibljivostjo in povzroča bolečine v sklepih, razgradnja hrustanca povzroči bolečine v sklepih in je eden glavnih simptomov artritisa. V eni izmed raziskav, objavljenih na portalu Pubmed, »Effect of resveratrol in inflammatory arthritis« iz leta 2007, so injicirali resveratrol v kolenske sklepe zajcev z artritisom in izkazalo se je, da je resveratrol uspešno zaščitil njihov hrustanec.

Demenca

Demenca je vse pogostejša bolezen razvitega sveta. Čeprav demenca prizadene predvsem starejše ljudi, to ni običajen del staranja. Trenutno ima demenco po svetu približno 50 milijonov ljudi, vsako leto pa je skoraj 10 milijonov novih primerov.

Bolezen se večinoma pojavi pri starostnikih, imuni pa žal niso niti mlajši. Pri demenci pride do kroničnega propadanja možganskih celic, posledično začne upadati tudi spomin. Do tega pride zaradi oksidativnega stresa, ki povzroči oksidativne poškodbe. Prav slaba prekrvavitev možganov in oksidativni stres lahko povzročita tudi Alzheimerjevo bolezen.
Klinična raziskava (na 22 zdravih posameznikih) poroča, da so odmerki peroralnega resveratrola povečali dotok krvi v možgane (merjeno s skupno koncentracijo hemoglobina). (1)

Tudi raziskava iz leta 2014 na 23 zdravih posameznikih, ki so vsakodnevno jemali resveratrol (200 mg na dan) v obdobju 6 mesecev, je ugotovila, da se je pri teh izboljšal kratkoročni spomin in delovanje hipokampusa, t.j. dela možganov, ki je najbolj odgovoren za spomin. (2)

Zakaj je prehransko dopolnilo z resveratrolom tako pomembno za naše zdravje?

Resveratrol kot eden izmed najmočnejših antioksidantov zmanjšuje tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni, zavira staranje, pomaga pri povišanem krvnem tlaku, deluje protivnetno in pomaga pri sladkorni bolezni. Prav zaradi vsega tega se priporoča njegovo redno uživanje.

Stranski učinki resveratrola

Stranskih učinkov resveratrola v dostopnih raziskava ni bilo zaznati. Resveratrol lahko zmanjša število trombocitov, zato se ga ne priporoča ljudem, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. To je pa za sedaj edini omejujoči dejavnik.

Koliko časa ga je potrebno jemati?

Obdobje jemanje prehranskega dodatka iz resveratrola ni omejeno, saj nima dokazanih stranskih učinkov. Lahko se ga jemlje preventivno oziroma kurativno v primeru, da je do bolezni že prišlo.

Pomaga pri hujšanju

Resveratrol spodbudi gen SIRT1, ki se aktivira ob različnih dietah. Ta gen vzpodbudi porabo odvečne maščobe in poskrbi za občutek sitosti, kar pomeni, da bomo čez dan zaužili manj kalorij.

Resveratrol in biorazpoložljivost

Biorazpoložljivost je količina snovi, ki jo celice lahko absorbirajo. V študijah je bilo dokazano, da imajo boljši resveratroli tudi do 80 % biorapoložljivosti. Resveratrol vstopa v celice v obliki čistega resveratrola in z ostalimi presnovki, ki vsebujejo resveratrol. Ravno zaradi tega je potrebno izbrati resveratrol, ki ima visoko biorazpoložljivost. Pomembno je, da vsebuje dodatne fenolne spojine, saj bomo le tako dosegli njegovo največjo učinkovitost.

Izberite resveratrol, ki ima visoko biorazpoložljivost
Izberite resveratrol, ki ima visoko biorazpoložljivost

Ob nakupu resveratrola je potrebna pazljivost, ker ni vsak resveratrol dovolj učinkovit na naše telo. Pozorni moramo biti na vsebnost čistega resveratrola.

Resveratrolu je zadnje čase namenjene vse več pozornosti. Ker povpraševanje ustvarja ponudbo, se je tako pojavila poplava različnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo resveratrol. Žal pa niso vsi učinkovoti na naše telo, zato previdnost ni odveč. Nekatera prehranska dopolnila se prodajajo samo na svetovnem spletu, ne najdemo pa jih v lekarnah in specializiranih trgovinah, kjer se izdelke postavi pod drobnogled preden se jih ponudi uporabnikom. V tem primeru se je takim izdelkom najbolje izogniti. Ob izbiri izdelka z resveratrolom je potrebno biti pozoren na dve glavni informaciji: vsebnost čistega resveratrola in dodatka ostalih naravnih spojin, predvsem fenolnih spojin, saj tako resveratrol doseže višjo biorazpoložljivost.

Potrebno je redno in pravilno jemanje resveratrola

Priporočen odmerek oziroma vnos resveratrola je 200 mg na dan, takšna količina je bila tudi najpogosteje uporabljena v študijah kot mera za dosego želene učinkovitosti. Najboljši vir resveratrola vsebuje japonski dresnik, natančneje njegova korenina. Izvleček mora biti standardiziran, kar pomeni, da vsaka tableta vsebuje enako količino resveratrola. Tudi v tem primeru najnižja cena ni najboljše vodilo za izbiro najboljše rešitve za naše zdravje, zato je pomembno da se pred nakupom posvetujemo o njegovi kakovosti.

Kje ga kupiti?

Najbolj varen nakup je v lekarni, kjer lahko farmacevta povprašate za dodatni nasvet. Bolje je kupovati preverjene izdelke, ki so na trgu že dalj časa, kakor pa muhe enodnevnice. V Sloveniji je po prodaji in mnenju zadovoljnih uporabnikov že vrsto let najbolj prodajan Resveratrol Forte, ki je bil tudi prvi prisoten na slovenskem tržišču (vir IMS!). V sodelovanju z Mariborsko univerzo so dokazovali njegovo antioksidativno moč. Potrdili so, da je njegova antioksidativna moč tega izdelka veliko večja od tiste, ki se nahaja v naravnih in sadnih virih resveratrola. Za optimalno količino resveratrola bi namreč morali dnevno pojesti kilogram goji jagod ali borovnic oziroma popiti kar 20 litrov črnega vina.

Najbolj varen nakup resveratrola je zagotovo v lekarni
Najbolj varen nakup resveratrola je zagotovo v lekarni

ZAKLJUČNI POVZETEK

Resveratrol je dobro uživati kot preventivo pred zgoraj omenjenimi boleznimi, saj bomo tako pripomogli k boljšemu počutju, višji ravni energije, zaščitili bomo srčno-žilni sistem in tako poskrbeli za boljšo kakovost življenja. Pri izboru moramo biti pozorni na biorazpoložljivost, vsebovati mora vsaj 200 mg resveratrola in imeti še dodatne fenolne spojine. Priporoča se, da nakup opravimo v lekarni.

Več vsebine o učinkovitosti resveratrola:

(1) Kennedy, D. O., Wightman, E. L., Reay, J. L., Lietz, G., Okello, E. J., Wilde, A. & Haskell, C. F., Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation; Am J Clin Nutr., 2010, 2010/04/02: 1590-1597
(2) Witte, A.V., Kerti, L., Marquiles, D.S., Floel, A., Effects of resveratrol on memory performance, hippocampal functional connectivity, and glucose metabolism in healthy older adults. J Neurosci. 2014; 34(23):7862-70.

Deli naprej:FacebookEmail