Najmočnejši antioksidant
Deli naprej:FacebookEmail

Najmočnejši antioksidant

Resveratrol – molekula z močjo. Strokovnjaki ga raziskujejo že 30 let in vedno znova prihajajo do ugotovitve, da je resveratrol ena ključnih molekul za naše zdravje. Pravijo mu tudi najmočnejši antioksidant. Spada v skupino flavonoidov, njegovi zdravilni učinki pa že zdavnaj presegajo področje varovanja srca in ožilja.

Francoski paradoks

Če je bilo ohranjanje mladosti in vitalnosti še tri desetletja nazaj le želja, se je vse to spremenilo v letu 1991, ko so znanstveniki odkrili antioksidant resveratrol. Danes je odkritje znano kot Francoski paradoks, s čimer je opisano navidezno navzkrižje med navadami Francozov in njihovim zdravjem. Francozi namreč od ostalih narodov odstopajo po nizki stopnji srčno-žilnih bolezni, čeprav zaužijejo veliko škodljivih maščob in jedo zelo kalorično hrano. Ta paradoks je bil povod za več kot 10.000 raziskav, ki so proučevale učinke resveratrola na naše celice.

Zakaj čudežni antioksidant? Molekula resveratrol ni zgolj najmočnejši antiokdisant, je več kot to.

 

Francoski znanstvenik Serge Renaud je leta 1991 predstavil študijo in kot enega glavnih dejavnikov za boljše zdravje Francozov predstavil redno pitje manjših količin rdečega vina, ki vsebuje resveratrol. Ta teorija sicer nikoli ni bila potrjena, a je povzročila množično raziskovanje te molekule po celem svetu.

Francoski paradoks – navidezno navzkrižje med navadami Francozov in njihovim zdravjem. Za mladostni videz in odlično zdravje Francozov je po mnenju raziskovalcev kriv resveratrol v rdečem vinu.
Molekule vitalnosti iz trdožive japonske korenine

Najboljši vir resveratrola je korenina japonskega dresnika. To je izjemno trdoživa rastlina in zaradi visoke vsebnosti resveratrola praktično neuničljiva. V Angliji so se je, potem ko je pokazala odpornost na pesticide, poskusili znebiti tako, da so jo zalili z betonom, a ga je brez težav prebila. Podobno kot resveratrol ščiti rastlino pred zunanjimi vplivi, ščiti tudi naše telo, menijo farmacevti.

Najboljši vir resveratrola je korenina japonskega dresnika. V njej najdemo najčistejši resveratrol, ki velja za najmočnejši antioksidant.

 

Zato so v knjigi Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin to molekulo poimenovali celo čudežni antioksidant. A kot je za revijo Doktor dejal eden od urednikov, prof. dr. Samo Kreft: “Čudežev v farmaciji ni, tako kot resveratrol ni marketinški trik.” Velja pa resveratrol za najmočnejši antioksidant.

Čudežev v farmaciji ni, tako kot resveratrol ni marketinški trik.

Resveratrol je najbolj znan med flavonoidi, ki jih je odkril Nobelovec Dr. Albert Szent-Györgyi, ki je odkril tudi vitamin C. Ugotovil je, da flavonoidi okrepijo stene kapilar in s tem posredno varujejo ožilje in srce. Nekaj časa so flavonoide označevali kot vitamin P. Raziskave dokazujejo, da v živilih varujejo pred rakom, srčnimi boleznimi, krčnimi žilami, diabetesom, putiko, okužbami s kandido, degeneracijami makule, sivo mreno, atopijskim dermatitisom, alergijami in astmo, hemeroidi, migreno in boleznimi dlesni, koristijo pa tudi pri soočanju z razjedo na želodcu. Pri tem je zanimivo, da flavonoidi delujejo podobno kot antibiotiki – sposobni so zmanjšati odvečne vnetne procese v telesu, torej tiste, ki organizmu ne koristijo, temveč mu lahko škodujejo.

Zdravstveni učinki? Resveratrol ima vrsto dokazanih pozitivnih učinkov. Zavira staranje, preprečuje srčno-žilne bolezni, dviguje odpornost in nam daje energijo…

Nekateri pravijo, da je to molekula, ki lahko prebije celo beton.

Podrobna raziskanost učinkov in delovanja

Resveratrol so strokovnjaki uvrstili med najmočnejše antioksidante, saj je najprej zaslovel kot močan lovilec prostih radikalov in s tem kot antioksidant nove dobe. V okolju je prostih radikalov ogromno in jih v naše telo vnašamo zaradi onesnaženega zraka, sevanja in tudi s hrano. Z besedami prof. dr. Krefta: »… radikale lahko vnesemo že z žaltavim oljem ali nepravilno dimljenimi mesnimi izdelki.« Kasneje so raziskave pokazale številne druge pozitivne učinke, saj uživanje resveratrola zavira srčno-žilne bolezni, deluje protivnetno, zavira staranje, izboljšuje psihofizične sposobnosti, znižuje slab holesterol, zavira nastanek sladkorne bolezni in deluje celo proti razrastu rakavih celic. Zato ni čudno, da je ne samo najmočnejši antioksidant, ampak veliko več kot to.

RESVERATROL

Resveratrol je spojina, ki korenino japonskega dresnika naredi neuničljivo. Ko so v Angliji iskali načine, da bi se je znebili, so poskusili tudi z betonom. A je tudi to ni uničilo, saj ga je sčasoma prebila. Neuničljivost korenine izhaja iz delovanja resveratrola, ki ščiti in regenerira celice. Na enak način pa deluje tudi v človeškem telesu.

Kot je v članku za revijo Bodi Eko zapisal prof. dr. Borut Štrukelj: »Kljub kopici znanstvenih člankov pa natančen mehanizem delovanja še vedno ni popolnoma razjasnjen. Tudi pri resveratrolu se spopadamo z osnovno težavo, ki pesti večino raziskovalcev na farmacevtskem in medicinskem področju. Gre namreč za probleme testiranja učinkovin. Večino raziskav delamo na humanih in živalskih celicah, bistveno manj pa uporabljamo eksperimentalne živali. Močno primanjkuje tudi reprezentativnih kliničnih študij na zdravih prostovoljcih in bolnikih. Le z obširnimi in klinično ovrednotenimi študijami lahko namreč z zanesljivostjo ugotovimo, ali neka snov res deluje tako kot smo predvidevali oziroma res zaščiti človeški organizem. Učinkovina lahko na primer na celični liniji res dobro deluje, po zaužitju pa ostane v prebavilih in sploh ne pride na mesto delovanja. Ker se resveratrol bolje topi v maščobah kot v vodi, lahko zato veliko lažje preide iz prebavil v telo, kjer ga zasledimo že kmalu po zaužitju.«

Preverite, kako se odločiti za pravi resveratrol.

Slovenske raziskave o resveratrolu

Poleg številnih tujih raziskav učinke resveratrola proučuje tudi slovenska stroka. Tako so med najbolj znanimi raziskavami primerjava anioksidativnega učinka resveratrola v sadnih virih z antioksidativnimi učinki resveratrola v obliki prehranskih dopolnil na Univerzi v Mariboru. Prof. dr. Urban Bren je z ekipo ugotovil, da ima resveratrol v obliki prehranskih dopolnil veliko večjo antioksidativno moč kot sadni viri. V priznani mednarodni reviji International Review of Immunology so bili leta 2012 objavljeni izsledki raziskave doc.dr. Urbana Švajgra in prof. dr. Matjaža Jerasa, ki sta ugotovila, da resveratrol deluje na makrofage, limfocite in ostale celice imunskega sistema ter poveča protivnetni učinek. Prof. dr. Mirjana Gašperlin je skupaj z drugimi raziskovala kako izboljšati vstop resveratrola v telo in celice ter s tem še povečati njegovo delovanje.

Zdravilo ali prehransko dopolnilo

Resveratrol se v vsem razvitem svetu (ZDA, EU, Japonska) trži kot prehransko dopolnilo, ne kot zdravilo. Kot pravi prof. dr. Štrukelj »Za razvoj novega zdravila potrebujemo desetletja in od 800 milijonov do milijarde evrov. To vsoto bi si lahko privoščile le najmočnejše multinacionalke a zaradi manjše verjetnosti, da bi lahko to naravno učinkovino patentirale, v to ne vlagajo sredstev. Tako se večina pripravkov iz rastlin trži kot prehransko dopolnilo. To še posebej velja za skupino naravnih antioksidantov.«

Resveratrol so strokovnjaki uvrstili med antioksidante, saj je najprej zaslovel kot močan lovilec prostih radikalov in s tem kot antioksidant nove dobe.
Najpomembnejši viri resveratrola

Resveratrol sicer najdemo v rdečem grozdju, arašidovem maslu, temni čokoladi, borovnicah, a za najboljši vir še vedno velja korenina japonskega dresnika. Težava so tudi količine. Za priporočen dnevni vnos bi morali pojesti več kilogramov grozdja ali borovnic na dan, kar je skoraj nemogoče. Zato nam priporočajo, da resveratrol dodajamo hrani v obliki prehranskih dopolnil. Z rednim jemanjem kvalitetnih prehranskih dopolnil lahko veliko naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Prof. dr. Kreft je na vprašanje o uživanju resveratrola za revijo Doktor odgovoril: “Moje kure so običajno desetdnevne, zanje se odločim po občutku, če se mi v telesu začno kakšna vnetja. Prav nič pa ni narobe, če trajajo od enega to treh mesecev, lahko tudi celo leto. V raziskavah pa neželeni učinki niso bili opaženi, niti pri dnevnem vnosu do 1000 miligramov.” Pred izbiro resveratrola pa preverite nekaj ključnih informacij.

Deli naprej:FacebookEmail