Kaj o resveratrolu drži in kaj ne drži
Deli naprej:FacebookEmail

Kaj o resveratrolu drži in kaj ne drži

Kaj je resveratrol? Molekula resveratrol (zaradi njenih odlik ji nekateri pravijo tudi »čudežni antioksidant« ali »molekula prihodnosti«) je v zadnjih letih v Sloveniji ena bolj vročih zdravstvenih tem, tako med laično kot strokovno javnostjo.

Kaj je resveratrol? Resveratrol je eden najbolj znanih polifenolov in flavonoidov. Flavonoide so včasih imenovali tudi vitamini P in imajo številne pozitivne učinke na naše celice.

Po napovedih strokovnjakov naj bi resveratrol kmalu uživali vsaj tako pogosto kot vitamin C. Že sedaj pa je po prodaji v razvitem svetu skoraj izpodrinil koencim Q10. Kakovosten resveratrol (molekulo so znanstveniki odkrili 1991) med drugim preprečuje srčno-žilne bolezni, zavira staranje, daje energijo in krepi odpornost. Pomaga proti stresu, znižuje holesterol in debelost, preprečuje nastanek sladkorne bolezni in pomaga pri raku. Na temo kaj je resveratrol in kako deluje resveratrol je v strokovni bazi Pubmed objavljenih več kot 13.000 člankov, redno jemanje pa priporočajo številni kardiologi in drugi strokovnjaki, saj ta izjemno učinkovita molekula vpliva na številna zdravstvena stanja. Kljub temu pa bi težko rekli, da je resveratrol čudežna molekula. Njene pozitivne učinke lahko zelo praktično razložimo in dokažemo. Oglejmo si šest najbolj pogostih trditev in kaj se v resnici skriva za njimi.

 

 

prehransko dopolnilo resveratrol.si
Po napovedih naj bi resveratrol kmalu uživali vsaj tako pogosto kot vitamin C. Zato so vprašanja kaj je resveratrol vedno bolj pogosta.

 

Resveratrol preprečuje srčno-žilne bolezni

Drži. Antioksidanti v celicah delujejo proti prostim radikalom, ki so začetniki številnih vnetnih procesov v našem telesu. Zadostna količina antioksidantov ima zato ključno vlogo pri preprečevanju oziroma zaviranju srčno-žilnih bolezni. Ravno resveratrol pa se je pokazal kot eden najučinkovitejših v tej vlogi. Kot najmočnejši antioksidant resveratrol proste radikale (ti nastanejo zaradi stresa, onesnaženja okolja, sevanja ali nezdravega načina življenja) nevtralizira ter tako varuje srce in ožilje. Zato ga nekateri strokovnjaki imenujejo kar »čudežni antioksidant« (kot denimo v knjigi Fakultete za farmacijo Sodobna fitoterapija).

Redno uživanje resveratrola izboljša počutje in kakovost življenja ter omeji zdravstvene težave.

Resveratrol zavira staranje

Posredno drži. Nobena tabletka seveda ne more preprečiti staranja. Je pa resveratrol odličen zaveznik pri ohranjanju zdravega in mladostnega videza. Naše celice ohranja zdrave, jih ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi, medtem ko  poškodovane tudi hitro regenerira. Na ta način prepreči tudi številne težave in bolezni, ki jih prinašajo leta (denimo demenco ali vnetje sklepov). Resveratrol nas ohranja mladostne z aktivacijo proteinov SIRT 1 in PCG 1 v celičnih membranah in mitohondrijih. Staranje upočasnjuje tudi tako, da naše celice brani pred škodljivimi prostimi radikali v telesu. Na počasnejše staranje s pomočjo resveratrola kažejo tudi številne študije.

Zakaj bomo z resveratrolom živeli dlje? Resveratrol je ključ do boljše vitalnosti in daljše mladosti.
Resveratrol pomaga sladkornim bolnikom

Drži. Zaradi direktnega delovanja na naše beta celice resveratrol izboljšuje delovanje inzulina, ki ima ključno vlogo pri sladkorni bolezni. Resveratrol poveča izkoristek inzulina oziroma odziv telesa na njegovo prisotnost. S tem zmanjša sladkor v krvi po obroku in preprečuje nenadna povečanja njegovih vrednosti, kar je pomemben učinek za vse, ne samo za sladkorne bolnike. Manj ko vrednost sladkorja v našem telesu niha, boljše bo počutje in bolj trdno bo zdravje.

Resveratrol pomaga pri hujšanju

Posredno drži. Samo zaradi jemanja resveratrola ne bomo shujšali oziroma izgubili odvečne teže. Bo pa resveratrol izboljšal metabolizem ter s tem preprečil nabiranje odvečne maščobe v našem telesu. Prav tako so na Univerzi Perdue potrdili, da celice zaradi boljšega delovanja hitreje porabljajo nakopičeno maščobo v telesu, kar vpliva na hitrejšo izgubo telesne teže. Raziskava nizozemskih strokovnjakov je pokazala, da resveratrol zmanjšuje tudi negativne učinke mastne prehrane. Potrdili so, da lahko vsakodnevno uživanje resveratrola pri debelejših ljudeh pripomore k znižanju vrednosti krvnega tlaka, sladkorja in maščob v jetrih. Gibanje in zdrava prehrana seveda ostajata kljub temu še vedno pomembna dejavnika za vse, ki so se odločili znižati telesno težo.

Resveratrol je v znanosti ena najbolj obetavnih molekul pri preprečevanju rakavih obolenj.

Resveratrol znižuje holesterol

Drži. Resveratrol preprečuje oksidacijo holesterola ter s tem nastanek slabega holesterola in njegovo nabiranje na žilnih stenah. Zaradi direktnega delovanja na proteine in mitohondrije v naših celicah tudi spodbuja tvorjenje dobrega holesterola. Zato ni čudno, da ga številni strokovnjaki priporočajo kot podporo zdravilom za zniževanje holesterola. Poleg učinka na raven holesterola ta antioksidant vpliva tudi na dodatno varovanje naših celic pred negativnimi stranskimi učinki sintetičnih statinov, ki so žal zelo pogosti.

Resveratrol zdravi raka

Ne drži. Kljub temu, da je kar nekaj znakov, da bi lahko resveratrol v prihodnje postal eden pomembnih dejavnikov pri zdravljenju raka, pa doslej raziskani učinki še niso zadostni. Vseeno pa resveratrol igra pomembno posredno vlogo pri preprečevanju nastanka raka ­­- preprečuje namreč poškodbe molekul DNK, ki so glavne povzročiteljice rakavih obolenj.

Rak in resveratrol? Molekula resveratrola ne zdravi raka, je pa ena najbolj obetavnih molekul pri preprečevanju rakavih obolenj.

Poleg zgoraj naštetih ključnih dejstvih kaj je resveratrol in kako deluje, pa je pomembno izbrati pravi resveratrol. Niso namreč vsi izdelki, ki vsebujejo resveratrol enako učinkoviti. Pred nakupom pri izdelku preverite nekaj ključnih informacij za pravilno izbiro.

Kako izbrati pravi resveratrol?
Deli naprej:FacebookEmail