Japonski dresnik je odličen vir resveratrola
Deli naprej:FacebookEmail
Korenina iz japonskega dresnika
Korenina iz japonskega dresnika vsebuje velike količine resveratrola, ki velja za najmočnejši antioksidant.

Japonski dresnik je odličen vir resveratrola

Japonski dresnik – čudežna rastlina in pomlajevalno zelišče

Starodavno zelišče, ki ga poznamo pod imenom japonski dresnik, se v zapisih omenja že od davnega leta 713. Latinsko poimenovan »Polygonum cuspidatum«, grenko-sladki japonski dresnik velja za invazivno rastlino, saj se neverjetno hitro širi – ko se enkrat zasadi, ga je praktično nemogoče iztrebiti. Po starodavnih verovanjih naj bi se v njegovih koreninah kopičila življenjska energija, ki jo poznavalci imenujejo tudi “či” – ta pa naj bi človeškemu telesu povrnila življenjsko energijo. Japonski zdravilci verjamejo, da gre za pomlajevalno zelišče, ki zavira staranje in zagotavlja dolgo življenje. Z njim so povezane tudi razne ljudske zgodbe in legende, ki pričajo o tem, da so dolge korenine japonskega dresnika pravzaprav čudežno zdravilo, ki ozdravi številne bolezni.

Korenina iz japonskega dresnika
Korenina iz japonskega dresnika vsebuje velike količine resveratrola, ki velja za najmočnejši antioksidant.

Japonski dresnik kot mogočno zdravilo

Na vzhodu veliko ljudi redno uživa pripravke iz japonskega dresnika, saj zaupajo v njegove krepčilne in pomlajevalne sposobnosti. Poleg tega naj bi japonski dresnik izboljšal plodnost tako pri ženskah, kot tudi pri moških. Azijsko zeliščarstvo ga uporablja kot krepčilo za jetra in ledvice, saj čisti kri in s tem omogoča neovirano pretakanje “či-ja” po vsem telesu. Dresen dajejo tudi različnim bolnikom, pri katerih se kažejo motnje v delovanju živčnega sistema, slabokrvnost, omotičnost, oslabelost, otrplost, depresija in zamegljen vid. Prav tako ga predpisujejo ljudem, pri katerih se kažejo zgodnji znaki staranja – na primer sivenje las, pozabljivost, nezbranost, zmedenost in utrujenost. Zelišče ima blagodejni učinek na celotno telo in tistemu, ki ga uživa, povrne življenjsko energijo.

Po uničenju Hirošime je bil japonski dresnik prva rastlina, ki je zrasla na uničenih tleh. Rastlini daje moč resveratrol, največ se ga nahaja v koreninah.

Najboljši vir resveratrola: obnova in regeneracija celic

V Evropo je bila rastlina pripeljana kot okrasna rastlina, ki pa se je kmalu začela izjemno hitro širiti. Zaradi svoje neuničljivosti je postala prava nadloga. Njeno širjenje so poskušali zatreti z različnimi škropivi. V Angliji so jo zalili z betonom, a ga je uspešno prerasla. Moč ji daje prav resveratrol, ki se nahaja v njenih koreninah. Resveratrol je molekula, ki ščiti rastlino pred škodljivi zunanjimi vplivi, jo neverjetno hitro obnavlja, regenerira ji daje moč in energijo. Številne študije so pokazale, da ima resveratrol enak vpliv tudi na celice v našem telesu. Uživanje resveratrola se priporoča, saj ta deluje antioksidativno in tako uspešno zaščiti celice pred prostimi radikali. Za boljšo kvaliteto življenja in kot preventivo se predlaga njegovo dnevno uživanje.

Resveratrol je najmočnejši antioksidant, ki obvaruje naše celice pred prostimi radikali

Želite izvedeti več? Spoznajte koristi najmočnejšega antioksidanta – resveratrola.

Kaj je resveratrol?

Deli naprej:FacebookEmail