Kaj je demenca in kako jo lahko preprečimo?
Deli naprej:FacebookEmail

Kaj je demenca in kako jo lahko preprečimo?

Demenca je sindrom, pri katerem pride do poslabšanja spomina, vedenja in sposobnosti za opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Boljši možgani, boljši spomin oziroma kaj lahko naredimo proti demenci. Alzheimerjeva bolezen predstavlja okoli 60 % vseh primerov demence in je najpogostejši vzrok bolezni, za katero trenutno še ni učinkovitih terapij. Patogeni mehanizmi za razvoj bolezni so precej zapleteni, vključujejo akumulacijo Aβ, fosforilacijo tau beljakovin, oksidativni stres in vnetja.

Dobra novica je resveratrol, ki je pokazal nevroprotektivno delovanje na večino zgoraj omenjenih patogenih mehanizmov.1

Spoznajte demenco

Demenca je vse pogostejša bolezen razvitega sveta. Ocenjujejo, da je bilo v letu 2010 v svetu 35,6 mio bolnikov z demenco; število naj bi se vsakih 20 let podvojilo in bo do leta 2050 preseglo 115 mio.5

Bolezen se lahko pojavi kadarkoli v življenju, vendar je najpogostejša v starosti. Gre za bolezen možganov, ki je posledica kroničnega propadanja možganskih celic. Bolezen pa ne vpliva samo na posameznika, ki ga prizadene, ampak tudi na njegovo okolico. Onemogoča mu namreč izvajanje vsakodnevnih opravil in normalnega življenja in zato postane kmalu popolnoma odvisen od okolja, v katerem živi. Pri demenci namreč ne gre samo za motnje spomina, ampak tudi za zmanjšanje kognitivnih funkcij, kot so orientacija, razumevanje, učenje, računanje, govorno izražanje in presojanje ter sposobnost razmišljanja.

Pri demenci ne gre samo za motnje spomina, ampak še veliko drugih težav, ki vodijo v osamitev in čustveno stisko.

Vse to velikokrat vodi tudi v osamitev in čustveno stisko posameznika, saj se posameznik težko vključi v družbo. Posledično bolezen povzroča tudi visoko finančno breme.

demenca preventiva resveratrol.si
Največ pa lahko resveratrol naredi v obliki preventive – da do demence in propadanja možganskih celic sploh ne pride oziroma je to propadanje karseda počasno.

Znaki demence

Demenca je še vedno preveč stigmatizirana in jo želijo prizadeti zakriti, namesto da bi poiskali pomoč zdravnika, ko še lahko vplivajo na potek in hitrost razvoja. Eno od oblik pomoči ponuja prav molekula resveratrola. Največ pa lahko resveratrol naredi v obliki preventive – da do demence in propadanja možganskih celic sploh ne pride oziroma je to propadanje karseda počasno.

Najpogostejši znaki demence, na katere moramo biti pozorni:
• nespečnost,
• razdražljivost,
• anksioznost,
• motnje apetita,
• depresija,
• blodnje,
• halucinacije,
• družbeno nesprejemljivo vedenje.

Pogostost in intenzivnost posameznih znakov se lahko tekom poteka bolezni spreminjata, po navadi pa se s časom tudi stopnjujeta. Glede na intenzivnost ter pogostost znakov, demenco po navadi zdravniki (lahko gre za družinskega zdravnika, nevrologa ali specialista psihiatra) opredelijo kot blago, zmerno ali kot pozno demenco. V vsakem primeru pa demenca nikoli ni del normalnega staranja, ampak je zahtevno bolezensko stanje. Zato bodimo pozorni na znake in pravočasno ukrepajmo proti pozabljivosti. Preverite, kako izbrati pravi resveratrol.

Vloga resveratrola v boju proti pozabljivosti in demenci

Oksidativni stres je močno vpleten v patogenezo nevrodegenerativnih bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Možgani so zelo nagnjeni k oksidativnemu neravnovesju in so občutljivi na oksidativne poškodbe zaradi višjih nivojev polinenasičenih maščobnih kislin in relativnega pomanjkanja antioksidativnih sistemov (v primerjavi z drugimi organi). To se šteje kot glavni vzrok Alzheimerjeve bolezni, zaradi reaktivnih zvrsti kisika (ROS) in reaktivne dušikove spojine (RNS) v času zgodnjega razvoja bolezni.1

demenca resveratrol.si
Oksidativni stres je močno vpleten v patogenezo nevrodegenerativnih bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Zato so kvalitetni antioksidanti kot je resveratrol tako pomembni.

 

Resveratrol (kot antioksidant) zmanjša nivoje iNOS – gre za spojino, ki poškoduje mitohondrije, celične beljakovine in nukleinske kisline in povzroča peroksidacijo lipidov in posledično izgubo celovitosti membrane nevronskih celic.1

Na področju nevrodegeneracije se je uporaba resveratrola pokazala ugodna tako v in vitro kot v in vivo raziskavah (ima pa resveratrol tudi številne druge pozitivne učinke).

Večji dotok krvi v možgane in boljši spomin

Raziskovalno delo na tem področju še vedno poteka in številne študije so še vedno v teku. Klinične študije na ljudeh, ki so že zaključene, pa potrjujejo pozitivne učinke resveratrola.

Klinična raziskava (na 22-ih zdravih posameznikih) poroča, da so odmerki peroralnega resveratrola povečali dotok krvi v možgane (merjeno s skupno koncentracijo hemoglobina).3

Raziskava na 23-ih zdravih posameznikih, opravljena leta 2014, ki so 6 mesecev vsakodnevno jemali resveratrol (200 mg na dan), je ugotovila, da se je pri posameznikih izboljšal kratkoročni spomin in delovanje hipokampusa (del možganov, ki je najbolj odgovoren za spomin).4

 

Kako izbrati pravi resveratrol?

Strokovni viri

  1. Ma T., Tan M.S., Yu J.T., Tan L.; Resveratrol as a therapeutic agent for Alzheimer’s disease., Biomed Res Int., 2014; 2014:350516.
  2. Li F., Gong Q., Dong H., Shi J.; Resveratrol, a neuroprotective supplement for Alzheimer’s disease., Curr Pharm Des., 2012;18(1):27-33.
  3. Kennedy, D. O., Wightman, E. L., Reay, J. L., Lietz, G., Okello, E. J., Wilde, A. & Haskell, C. F., Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation; Am J Clin Nutr., 2010, 2010/04/02: 1590-1597.
  4. Witte, A.V., Kerti, L., Marquiles, D.S., Floel, A., Effects of resveratrol on memory performance, hippocampal functional connectivity, and glucose metabolism in healthy older adults. J Neurosci. 2014; 34(23):7862-70.
  5. Guaita, A., Malnati, M., Vaccaro, R., Pezzati, R., Marcionetti, J., Vitali, S. F. in Colombo, M. (2009). Impaired facial emotion recognition and preserved reactivity to facial expressions in people with severe dementia. Archives of Gerontology and Geriatrics, 49, 135-146.
Deli naprej:FacebookEmail